Waar zal ik verblijven?

“Aangekomen op Janssen CPU! Zo ziet een klinisch onderzoekscentrum eruit.” Lees hier het verhaal van Tom, 28 jaar en vrijwilliger voor klinische studies.

Janssen CPU bevindt zich in een apart gebouw van het ZNA Jan Palfijnziekenhuis in Merksem vlakbij Antwerpen. Ik kom met de auto want je kan in de omliggende straten gemakkelijk en gratis parkeren. En op de laatste dag mag ik de CPU al om 12u verlaten en heb daarom afgesproken met een maat van mij in Antwerpen centrum.

Ik geef toe dat ik in de autorit op weg naar hier een beetje nerveus ben. Het is dezelfde locatie als waar de screenings gebeuren, maar deze vinden plaats in een ander lokaal en de accommodatie krijg je op dat moment niet te zien.

Maar ik voel me direct op mijn gemak bij aankomst want Karin, een sympathieke medewerker aan de balie, zegt ‘Aha jij moet waarschijnlijk Tom zijn!’ en heet me direct welkom. Ik krijg een badge en wordt opgehaald door Willy. Hij is steward en begeleidt mij door de CPU. Ik krijg uitleg over de nooduitgangen en over de leefregels waar iedereen zich moet aan houden.

De accommodatie is heel netjes en ruimtelijk. Je hebt er verschillende zalen: de slaapkamers, een gezamenlijke eetzaal en een TV-ruimte met een PlayStation. Ik zie dat de pooltafel goed wordt gebruikt, hopelijk ontmoet ik iemand waarmee ik kan poolen! Er zijn ook een aantal mensen met hun laptop aanwezig in de stille ruimte. Ze zijn waarschijnlijk aan het studeren voor examens of aan het werk, wat je hier blijkbaar goed kan doen. In een hoekje verderop zie ik een jongedame aan het breien met haar oortjes in.

OK, ik ben gerustgesteld. Dit is geen hotel, maar ook geen ziekenhuis. De ruimtes zijn gezellig en niet zo clean als in een ziekenhuis. Maar je voelt en ziet wel heel duidelijk dat je in een medische omgeving bent. Ik vind het alvast fijn dat ik hier 3 keer per dag mijn voetjes onder tafel mag schuiven en niet eens hoef te koken of af te wassen. Dit is echt wel chillen!


“Ik vind het fijn dat ik 3 keer per dag mijn voetjes onder tafel mag schuiven en niet hoef te koken of af te wassen.

Dit is echt wel chillen!”


 

Klinische studies in tijden van corona

Je ziet natuurlijk heel duidelijk dat de Coronapandemie ook impact heeft op het verloop van de klinische studies. Gelukkig is alles ingericht om de verspreiding van het virus zo goed mogelijk tegen te gaan. Bij binnenkomst krijg ik een mondmasker en aan elke inkomdeur staat een toestel om de handen te ontsmetten. Er wordt bij iedereen direct een coronatest afgenomen.

De verpleegkundigen respecteren eveneens de Coronaregels, dragen ten alle tijden een mondmasker en bewaren waar mogelijk afstand. Ook valt op dat de stoelen in de zithoek wat verder uit elkaar staan en dat op de eettafel plexischermen zijn geplaatst. Dat is wel een beetje ongezellig, maar het geeft mij ook een heel veilig gevoel. Ik maak er het beste van!

Klaar voor de start

Ik heb zojuist mijn eigen bed toegewezen gekregen, het echte onderzoekswerk kan nu beginnen. Ik word later op de dag opgehaald voor het begin van de medische testen en ben alvast heel benieuwd hoe dat gaat zijn.

Lees verder

Wil jij ook deelnemen aan klinisch onderzoek? 

Schrijf je hier in!