Welke studie kies ik?

“Het is zover! Ik doe mee aan een klinische studie. Daarmee start ik mijn avontuur bij Janssen CPU.” Lees hier het verhaal van Tom, 28 jaar en vrijwilliger voor klinische studies.

Ik ben Tom, 28 jaar oud en ik woon in Gent. In het dagelijkse leven ben ik bewakingsagent. Ik werk vooral in ochtend- en avondshiften, maar zo nu en dan ook in nachtshiften.

Ik heb dus professioneel geen link met de wetenschappelijke wereld, maar toch trekken Facebookadvertenties over klinische studies ook mijn aandacht. Ik ben zo’n nieuwsgierig type die daar op klikt en dan op de website verder op zoek gaat naar meer informatie.

Op de CPU website staat duidelijk vermeld wat klinisch onderzoek inhoudt en op de pagina met de verschillende studies krijg je een heel duidelijk overzicht van de lopende onderzoeken en voor welke ziektes of virussen deze gebeuren. Toegegeven, ik ben niet de eeuwige twijfelaar. Eenmaal ik overtuigd ben van de professionaliteit en veiligheid, ga ik er voor.

Zeker omdat ik weet dat je door deelname aan klinische studies ook bijdraagt aan de maatschappij. Studies met gezonde vrijwilligers zijn een onderdeel van het onderzoekstraject om geneesmiddelen op de markt te brengen. Patiënten over de hele wereld hebben er dus belang bij dat vrijwilligers meedoen aan dit soort studies. En last but not least, vind ik het ook leuk om een extraatje bij te verdienen. Zo kan ik mezelf eens trakteren op een nieuwe spelconsole!


“Meedoen aan een klinisch onderzoek is een mooie bijverdienste, met een maatschappelijk nut.”


 

Eenvoudige registratie

Dus ik besluit om mee te doen en registreer me op de website. Persoonlijk vind ik het wel tof dat je zelf mag kiezen aan welke studie je wilt meedoen. Er is bijvoorbeeld de studie voor het Coronavaccin maar ook een studie voor medicatie tegen Alzheimer. Dat raakt me enorm, omdat mijn opa Alzheimer heeft en ik weet welke impact dit heeft op onze familie. Dus ik besluit om mij hiervoor in te schrijven.

In deze studie verblijf ik ietsje langer in het onderzoekscentrum en moet ik niet veel terugkomen. Daardoor bespaar ik wat reistijd tussen Gent en Antwerpen. Trouwens, alle reiskosten krijg je als vrijwilliger vergoed. 

Als tip kan ik alvast meegeven dat je best jouw persoonlijke agenda naast de studieplanning legt. Deze kan je gemakkelijk terugvinden op de website. Zo kan je perfect nagaan of je op alle gevraagde momenten aanwezig kan zijn. Zeker in mijn geval moet ik bekijken of mijn ochtendshiften niet samenvallen met bepaalde screeningmomenten. De duur van het verblijf bepaalt ook de vergoeding, want hoe langer je moet blijven, hoe hoger de vergoeding.

 

Telefonisch contact

Na registratie word ik gebeld door Kevin van de CPU. Hij is één van de medewerkers die het medisch evaluatieformulier samen met mij overloopt. Dat gebeurt standaard bij elke registratie. Gelukkig is mijn BMI niet te hoog, heb ik geen ernstige ziektes gehad in het verleden en neem ik momenteel geen speciale medicatie. Dus krijg ik meteen een afspraak voor de screening waar ik onder andere een medisch onderzoek krijg.

Lees verder

Wil jij ook deelnemen aan klinisch onderzoek? 

Schrijf je hier in!