Welke testen onderga ik?

“Mijn eerste verblijf op Janssen CPU zit erop, vandaag ga ik terug naar huis.” Lees hier het verhaal van Tom, 28 jaar en vrijwilliger voor klinische studies.

Het grootste avontuur zijn natuurlijk de medische testen. Maar uiteindelijk is er geen reden voor stress, want de testen worden in een zeer goed gecontroleerde omgeving afgenomen. Zo is er altijd medisch opgeleid personeel aanwezig en het artsenteam loopt op de accommodatie rond om je vragen te beantwoorden. Dat vind ik een fijn en geruststellend gevoel.

De klinische proeven

Eerst moet ik een bloedafname doen en een urinestaal inleveren, als een soort startmeting nog voordat ik de medicatie krijg. Vervolgens krijg ik de Alzheimer medicatie toegediend, of de placebo, dat weet ik natuurlijk niet. Daarna ben je in principe vrij, je kan naar de ontspanningsruimte gaan of je kan op jouw bed een boek lezen. Ik kies voor het laatste omdat ik niet weet hoe ik mij ga voelen. Maar ik merk niets. Na een paar uur wordt er opnieuw een bloedstaal afgenomen en stelt de arts enkele vragen. De eerst dag is dus snel voorbij.

De volgende dagen zijn intensiever. Ik moet verschillende opdrachten doen om mijn reactievermogen en concentratievermogen te testen. Dit is best leuk, want het voelt als een spelletje dat ik uiteraard wil winnen! Ik heb ook een gesprek met een psycholoog die allerlei vragen stelt. En vervolgens voert een verpleegkundige nog enkele standaard metingen uit zoals een ECG hartfilmpje en een bloeddrukmeting. Gedurende mijn verblijf in Janssen CPU worden alle mogelijke bijwerkingen zeer goed in de gaten gehouden.

Blijven slapen

Voor dit onderzoek verblijf ik meerdere dagen op de accommodatie van Janssen CPU. Mijn kamer deel ik met drie leeftijdsgenoten. Het idee dat ik mijn kamer moet delen is een beetje wennen in het begin, maar valt uiteindelijk heel goed mee. Iedereen is daar voor hetzelfde doel, dus gaan we respectvol met elkaar om en houden we ons aan de ‘gezamenlijke bedtijd’. Tussen de bedden hangen uiteraard wel gordijnen, zo heb we ook onze privacy. Elke ochtend staat het ontbijt klaar. Daar kan ik wel aan wennen! En je kan kiezen voor vegetarisch eten als je dat wilt.

Een gevarieerde groep

Tijdens de studie maak je snel contact met elkaar. Ik vind het altijd fijn om nieuwe mensen te leren kennen. Het is ook een heel gevarieerde groep.

Amir is aan het studeren voor zijn examens van sportdiëtist en werkt ook voor zijn eigen startup bedrijfje dat hij heeft opgericht met een vriend. Echt een multi-tasker! Christina vertelt mij dat ze meedoet aan klinische studies om de wetenschap verder te helpen en om er zelf even helemaal tussenuit te zijn. Ze werkt als consultant en neemt een weekje vrij om mee te doen aan dit onderzoek en te onthaasten. Mathias werkt normaal in de eventsector maar omdat dit altijd tijdelijke opdrachten zijn of op dit moment de sector stil ligt door de pandemie, vindt hij dit een goede bijverdienste.

 


“Ik vind het fijn dat ik 3 keer per dag mijn voetjes onder tafel mag schuiven en niet hoef te koken of af te wassen.

Dit is echt wel chillen!”


 

Tijd voor ontspanning is er genoeg. Maar intensief sporten is helaas niet toegestaan omdat dat de waarden van de testen kan beïnvloeden. Normaal kan je wel meedoen aan groepsactiviteiten zoals een yogales of een creatieve workshop. Helaas zit dat er door corona even niet in, maar ik heb wel zelf mijn yogamatje mee. Een goed alternatief voor mijn work-outs!

Tijd om naar huis te gaan

Mijn verblijf zit er na vier nachten op, ik kijk ernaar uit vanavond weer in mijn eigen bed te slapen. Wat ga ik missen? De ontspannen sfeer natuurlijk en ook dat ik niet hoefde te koken!

Lees verder

Wil jij ook deelnemen aan klinisch onderzoek? 

Schrijf je hier in!