Veelgestelde vragen

Algemeen

De start van een nieuw geneesmiddel begint in de eerste plaats in laboratoria, dit is het pre-klinisch onderzoek. Zijn deze resultaten veelbelovend, dan volgt de eerste fase van het geneesmiddelenonderzoek. Zodra de klinische fase aanbreekt, zullen artsen van Janssen CPU de studiemedicatie in lage dosissen toedienen aan gezonde proefpersonen. Hierbij is het uitgangspunt altijd de veiligheid: we onderzoeken de verdraagzaamheid van het middel, de nevenwerkingen, de manier waarop de moleculen zich verspreiden in het menselijk lichaam enz. Geneesmiddelen in ontwikkeling worden zowel op gezonde mensen als pati√ęnten getest. Wanneer een geneesmiddel voor het eerst getest wordt op mensen wordt de voorkeur gegeven dit eerst op gezonde mensen uit te testen. E√©n van de belangrijkste redenen om dit te doen komt voort uit het gegeven dat gezonde mensen meer weerstand hebben om eventuele nevenwerkingen te verdragen. Daarnaast zijn we ook zeker dat alle orgaansystemen normaal functioneren en er dus zo weinig mogelijke be√Įnvloedbare factoren zijn op de verwerking van het test geneesmiddel.

Je mag zo vaak meedoen als je zelf wil. Meestal is een periode van minstens 1 maand na een vorige follow-up vereist om aan een volgend onderzoek te kunnen starten. Soms is de tussentijd langer, we volgen hierbij het studieprotocol. Ook de periode hoelang de medicatie in je lichaam blijft na dosering is bepalend (= halfwaardetijd). Je leest de specifieke vereisten per studie op de rekruteringsbrief. Uiteraard kijken onze medewerkers graag met je mee aan welke studie je al dan niet kan meedoen, via een controle in Verified Clinical Trials (VCT). Dit software programma vermijdt een te snelle nieuwe deelname en is er in de eerste plaats voor jouw eigen veiligheid.

VCT is een internationale database waarin de verschillende onderzoekscentra nagaan of een vrijwilliger kan meedoen aan de studie. Om veiligheidsredenen kan je slechts in één studie tegelijk gedoseerd worden. Daarnaast controleert VCT de duurtijden tussen opeenvolgende onderzoeken. Zonder jouw (eerdere) toestemming (op screening) kunnen we geen controle uitvoeren in VCT en kan je niet deelnemen aan onze studies. Het is in jouw eigen belang om deze regels te volgen.

Ja! Ken je iemand die ook ge√Įnteresseerd is in geneesmiddelenonderzoek bij Janssen CPU? Heb jij een vriend, studiegenoot, familielid of ken je een geschikte vrijwilliger? Verwijs hen door en je kan een vergoeding ter waarde van ‚ā¨ 150 verdienen. Alle info en voorwaarden lees je hier.

Nee, wij voorzien geen afwezigheidsattesten of ziektebriefjes. Een aanwezigheidsattest kunnen we je bezorgen, let wel: dit is geen geldig afwezigheidsattest en zal je werkgever niet zomaar aanvaarden.

Parkeer vooraan op de betaalparking van het ZNA Jan Palfijn of in de straten rondom het ziekenhuis. Nadat je hebt geparkeerd, kan je makkelijk te voet tot bij Janssen CPU komen. Neem hiervoor de weg naast spoed (rechts van de hoofdingang) naar de achterkant van het ziekenhuis.

Plaats je rijtuig in de daarvoor voorziene rekken, vlakbij de inkom van ons hoofdgebouw. Houd steeds de nood- en brandwegen vrij. Tijdens een meerdaags verblijf is het mogelijk om je fiets, brommer of motor te parkeren in de afgesloten personeelsparking van het ziekenhuis. Maak hier melding van bij het onthaal en wij helpen je graag verder bij het openen van de toegangspoort.

Ja, wij zijn goed bereikbaar via tram, bus en deelauto of -fiets.

We are currently organized to enroll volunteers who have a fluent understanding of the Dutch language. All study related documentation and the study consents are drafted in Dutch, therefore it is crucial for your own safety to speak and understand the Dutch language. If you don’t meet this prerequisite, we are unfortunately unable to accept you as a volunteer in our database.

Pour des raisons de s√©curit√©, nous demandons que les volontaires ma√ģtrisent le n√©erlandais. Si vous parlez et comprenez bien le n√©erlandais, nous pouvons vous enregistrer dans notre base de donn√©es.

Om onze klinische onderzoeken uit te voeren is Janssen CPU op zoek naar nieuwe medewerkers voor de meest uiteenlopende jobs. Daarnaast bieden we ook stageplaatsen aan. Alle info lees je hier. Let wel, medewerkers van Janssen Pharmaceutica mogen niet deelnemen aan klinische proeven georganiseerd door Janssen Pharmaceutica.

We luisteren naar onze vrijwilligers. Laat jouw stem horen in de enqu√™tes die je ontvangt na de screening en tijdens je verblijf. Uiteraard horen we ook graag jouw feedback via e-mail op [email protected] of via telefoon tijdens de kantooruren op 0800 97 886 (BE) of +32 3 640 32 30 (NL).

We helpen je graag verder via e-mail op [email protected] of via telefoon tijdens de kantooruren op 0800 97 886 (BE) of +32 3 640 32 30 (NL).

 

Inschrijving en jouw profiel op cpu.be

Maak een account aan en registreer jezelf als proefpersoon bij Janssen CPU. Vul je persoonsgegevens correct in en beantwoord de medische vragenlijst. Op die manier kom je in onze database van testpersonen en houden we je op de hoogte van de nieuwe onderzoeken die passen binnen jouw profiel.

Ja, stuur ons een e-mail op [email protected] of bel ons tijdens de kantooruren op 0800 97 886 (BE) of +32 3 640 32 30 (NL). Geef je adresgegevens door en wij bezorgen je een pakketje per post.

Heb je een studie gezien waaraan je graag zou willen meedoen? Prima, eens je bent aangemeld op onze website kan je je eenvoudig inschrijven voor het onderzoek. Lees steeds de studievoorwaarden grondig door en ga na in je agenda of je beschikbaar bent voor de opgegeven periodes. Je inschrijving is steeds vrijblijvend en toont je interesse in een studie. Hier kan je een overzicht vinden van onze lopende studies. Ook telefonisch of aan ons onthaal kan jezelf opgeven voor een onderzoek.

Via deze link kan je een nieuw wachtwoord instellen.

Als je bent ingelogd kan je via 'mijn CPU' eenvoudig je persoonlijke gegevens updaten. Het is niet mogelijk om online je medische data of IBAN aan te passen.

Wij behandelen je aanvraag steeds volgens de geldende GDPR richtlijnen en wetgevingen. Het is helaas niet mogelijk om zelf je account af te sluiten via onze website. Uitschrijven kan op eenvoudig verzoek door een e-mail te sturen naar [email protected] met je persoonlijke gegevens.

 

Screening

Tijdens het vooronderzoek overloop je samen met de arts de toestemmingsformulieren. Deze bevatten de volledige informatie over de studie, de planning, de mogelijke risico's, de voor- en nadelen, de vergoeding die je ontvangt, enz. Enkel wanneer voor jou alles duidelijk is, onderteken je samen met de arts de documenten. Verder gaan we na of je voldoet aan de voorwaarden van het protocol van de studie, gevolgd door medische onderzoeken, zoals bloeddruk, urinecontrole, gewicht, enz.

De screening zal ongeveer 3u duren. Tip: houd zeker voldoende tijd vrij in je agenda.

Onze excuses. Stuur een e-mail naar [email protected] en wij bezorgen je een nieuwe link.

Gemiddeld na 5 werkdagen mag je een telefoontje verwachten met het resultaat van de screening. Ben je goedgekeurd? Dan krijg je te horen of je effectief, reserve, of standby bent uitgeloot. Meer informatie lees je op de studiepagina's. Soms kan het ook langer duren voordat alle resultaten gekend zijn, dit is afhankelijk van het protocol. Uitzonderingen worden meegedeeld op screening.

Ja, op verzoek sturen wij de resultaten op per post. Indien je niet goedgekeurd bent, nemen we contact met je op en delen we je de reden mee.

 

Verblijf

Niet alle bijwerkingen van een medicijn zijn op voorhand te voorspellen, dit is 1 van de belangrijkste redenen waarom we klinische onderzoek doen. Wel kunnen de artsen op basis van eerder onderzoek inschatten welke nevenwerkingen zich kunnen voordoen. Tijdens het onderzoek houden de artsen en verpleegkundigen vrijwilligers nauwlettend in de gaten. Lees hier meer over veiligheid en risico's.

In een placebo-pil zit geen actief, werkzaam middel. Onze resultaten moeten zo betrouwbaar mogelijk zijn. Wie welke behandeling krijgt, wordt door toeval bepaald. Je kan als vrijwilliger niet kiezen, dit proces heet randomisatie en is van zeer groot belang in onze dubbel blind studies waar placebo gebruikt wordt.

Nee, helaas is dit logistiek niet haalbaar. Informeer bij ons voor hotels en b&b's in de nabije omgeving.

De planningen zijn verschillend per studie en kunnen afwijken. Meestal vindt de binnenkomst plaats in de vroege ochtend. Het ontslag is meestal voorzien na de lunch.

Voorzie voldoende gemakkelijke kledij en toiletgerief. Om jezelf te ontspannen raden we aan om voldoende materiaal mee te nemen om je vrije tijd te vullen (bv. boek, laptop, tekenmateriaal enz). Wij voorzien beddengoed, handdoeken en douchegel/shampoo. Daarnaast bieden wij ontspanning aan om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Lees hier meer.

Bij aankomst krijg je een rondleiding en onderteken je met een medewerker de leef- en gedragsregels. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op wederzijds respect en bevatten fundamentele afspraken.

Nee, het is niet mogelijk om bezoek te ontvangen tijdens je verblijf. Met onze gratis Wi-Fi blijf je verbonden met de buitenwereld.

Nee. Wij bieden dranken, snacks, fruit en maaltijden aan. Hiervoor doen we beroep op een cateringbedrijf dat dagelijks verse gerechten bezorgt die zijn afgestemd op de studieprotocollen.

Als je geen (varkens)vlees eet, dan kan je meestal een vegetarische optie kiezen. Alle informatie over maaltijdrestricties lees je op onze studiepagina's. Let wel: bepaalde klinische studies vereisen een uniform opgesteld maaltijdenplan, hierin heb je als vrijwilliger geen vrije keuze. Dit delen we je altijd mee op screening.

Je krijgt een bed in een gemengde slaapkamer toegewezen. Onze zalen zijn comfortabel, tellen maximaal 6 bedden en hebben een apart toilet en badkamer met douche. Elk bed kan je afsluiten met gordijnen voor privacy en is voorzien van technische meetapparatuur. Daarnaast heeft iedere vrijwilliger een eigen kleer- en nachtkast met kluisje.

Je kan op ieder moment zelf besluiten te stoppen met het onderzoek. Je dient ons de reden hiervoor zelfs niet mede te delen. Je vergoeding zal bepaald worden op basis van de tijdspanne dat je hebt deelgenomen. Enkel als de onderzoeksarts je uit de studie neemt omwille van medische redenen heb je alsnog recht op de volledige vergoeding.

Laat het ons zo snel mogelijk weten. Mochten wij je voorwerp in bewaring genomen of gevonden hebben, dan kan je dit weer ophalen tot 3 maanden na je deelname.

 

Vergoeding

Het bedrag is samengesteld naargelang de duur van de studie en het aantal ambulante visites. Er wordt in geen geval gekeken naar risico's of mogelijke bijwerkingen van de studiemedicatie, het is louter een compensatie voor jouw tijd en engagement. Bovendien ontvang je een kilometervergoeding voor elke visite, vastgelegd op ‚ā¨ 0,25 per kilometer. Per enkele reis vergoeden we een minimum van 24 kilometers tot een maximum van 100 kilometers. Alle informatie lees je hier.

Nee. Wij voorzien een kilometervergoeding die deze kosten dekt. Alle informatie lees je hier.

In ruil voor jouw bijdrage aan medicijnontwikkeling ontvang je een vergoeding. Het bedrag is samengesteld naargelang de duur van de studie en het aantal ambulante visites. Er wordt in geen geval gekeken naar risico's of mogelijke bijwerkingen van de studiemedicatie, het is louter een compensatie voor jouw tijd en engagement.

De uitbetaling van de stand-by’s, reserven en de niet-geselecteerden na screening zal gestart worden na de doseringsdag van het cohort van de studie. De uitbetaling van de effectieve deelnemers start na de laatste follow-up. We hanteren een betalingstermijn van +/- 6 à 8 weken.

In principe is de vergoeding in Belgi√ę tot heden niet belast. Elke vrijwilliger is zelf verantwoordelijk voor het informeren van de belastingsdienst. Janssen CPU voorziet geen fiscale attesten, ook niet voor vrijwilligers uit Nederland.

Wij betalen geen vergoeding uit wanneer je tijdens de screening positief test op drugs of alcohol. De arts zal je hierover informeren. Verwacht je een vergoeding en mocht je nog geen storting ontvangen? Vermoedelijk is je betaling in verwerking, wij hanteren een uitbetalingstermijn van +/- 6 √† 8 weken. Je ontvangt een vergoeding op naam van ons hoofdkantoor J.C. General Services (en niet op naam van Janssen CPU). We helpen je graag verder via e-mail op [email protected] of via telefoon tijdens de kantooruren op 0800 97 886 (BE) of +32 3 640 32 30 (NL).

 

Coronavirus

Lees hier meer over de maatregelen die we nemen op Janssen CPU.

Bij binnenkomst voor een verblijf gebeurt er, indien de studie dit vereist, een COVID-test. Meer informatie lees je hier.